marți, 5 iunie 2012

LA MULŢI ANI, PENTRU COLEGII NOŞTRI CANTEMIRIŞTI!

Liceu Militar: Mănăstirea Dealu-Breaza, 100 de ani

Scris de : Marius Bâtcă


Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir”, continuatorul tradiţiilor Liceului Militar “Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, aniversează 100 de ani de existenţă.

Luni, 4 iunie, începând cu ora 10.00, la sediul colegiului din localitatea Breaza, judeţul Prahova, Drapelul de luptă al instituţiei de învăţământ a fost decorat cu Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de pace, au fost dezvelite plăcile aniversare şi a fost inaugurată “Sala de Excelenţă Educaţională”.
La eveniment au participat ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, alţi reprezentanţi ai conducerii Ministerului Apărării Naţionale şi ai administraţiei centrale şi locale, absolvenţi, elevi şi rudele acestora..
Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu, instituţie de învăţământ de elită pentru Armata Română, a fost înfiinţat la 4 iunie 1912. În septembrie1940 s-a mutat la Predeal, unde a funcţionat până în 1948. Pe 25 noiembrie 1949 a fost înfiinţat, la Roman, Liceul Militar care îl avea pe Dimitrie Cantemir ca patron spiritual. După mai multe transformări, instituţia militară de învăţământ a fost mutată în oraşul Breaza, în anul 1957. La 1 decembrie 1999, instituţia şi-a schimbat denumirea în Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir“.

13.000 de absolvenţiPână în prezent colegiul a fost absolvit de 13.000 de cantemirişti. Ideea înfiinţării acestui liceu militar – unic în felul său în ţara noastră în acea vreme – a fost a lui Nicolae Filipescu (1862-1916). Pe timpul cât a fost ministru de război (29 decembrie 1910 / 11 ianuarie 1911 – 28 martie 1912 / 10 aprilie 1912) în guvernul lui P.P. Carp, Nicolae Filipescu a însărcinat pe colonelul Lupescu, directorul şcolilor militare de pe lângă Ministerul de Război să studieze, în marile ţări industrializate (Germania, Franţa, Marea Britanie), unde existau câte un liceu militar modern, felul de organizare al acestora, rezultatele educative, fizice şi morale ale acestor instituţii.

Citiţi continuarea pe:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/liceu-militar-manastirea-dealu-breaza-100-de-ani-98280.html

4 comentarii:

 1. Mulţumesc din inimă pentru această supriză făcută de colegii noştri, nepoţii de la poalele Rarăului ai lui Ştefan cel Mare. Păcat că aceasă sărbătoare a noastră, a celor 13.ooo de absolvenţi al Liceului "Dimitrie Cantemir", a trecut neobsevată, cel puţin pentru colegii npştri din SCMD. Cu excepţia celor de la Sectorul 5, nu am văzut ca vreuna dintre filiale să scrie măcar un rând despre acest eveniment.

  Un fost absolvent

  RăspundețiȘtergere
 2. Salut, Ică! Mă gândeam eu că nu se poate să nu treci tu pe aici, să le faci o urare colegilor noştri. Iată că nu m-am înşelat.
  S-auzim de bine!

  RăspundețiȘtergere
 3. LA MULȚI ANI !!!
  „ Mai bine mai târziu decât niciodată ” !
  Alioșa
  (fost „ năsturaș ” la ȘTEFAN BABANU promoția 1969 ).
  Ilie, dacă treci la „ WORDPRESS.COM ” , promit că-ți dau „ LIKE ” la fiecare NOU ARTICOL !!!
  La „ BLOGSPOT.COM ” nu pot da LIKE chiar dacă-mi place ce scrii și-n plus, ca să PUBLIC, trebuie să urmez o procedeură care mă enervează nu numai pe mine
  dar și pe toți cei care ar dori să comenteze ceva. Și tot din cauza lui BLOGSPOT.COM, nu ai reușit să postezi primul tău comentariu pe blogul meu .Știi de ce ? Din cauza luptei acerbe dintre WORDPRESS.COM și BLOGSPOT.COM pentru suprematie....
  Indiferent de opțiune, doresc să continuăm dialogul nostru virtual chiar dacă mai spunem uneori și „ lucruri trăsnite ” !
  Să fii iubit de cei iubiți !
  Cu prietenie,
  Alioșa.

  RăspundețiȘtergere