duminică, 18 septembrie 2011

Ostaş şi cetăţean acestei Ţări

Cine spune că, odată cu trecerea în rezervă, am pus raniţa în cui şi, luându-ne rămas bun de la foştii camarazi din unităţile militare în care am lucrat o viaţă, ne vedem liniştiţi de ale noastre? Destăinuirile pe care ni le-am făcut la recenta revedere de la Câmpulung Moldovenesc stau mărturie că încă suntem activi, că problemele Armatei şi ale Ţării nu ne lasă indiferenţi. Iar atunci când avem şi imagini în sprijinul afirmaţiilor noastre nu mai există niciun dubiu.
Primim de la colegul nostru, colonelul (r.) Remus Macovei,  un set de fotografii (însoţit de un text) care imortalizează momentele prilejuite de comemorarea a 95 de ani de la luptele din Dobrogea. Să considerăm inserarea lor pe acest site drept un început, deoarece, cu siguranţă, vom primi informaţii şi imagini şi de la alţi colegi. Vă aşteptăm!
Colonel (r.) Ilie Bâtcă

ROMÂNII, BULGARII ŞI SÎRBII AU COMEMORAT ÎMPREUNĂ
95 DE ANI DE LA LUPTELE DIN DOBROGEA

Pentru comemorarea a 95 de ani de la luptele pentru apărarea Dobrogei, sâmbătă, 17 septembrie 2011, s-au desfăşurat ceremoniale militare şi religioase în Medgidia şi Cobadin. Evenimentele, organizate de Asociaţia Naţională ‘’Cultul Eroilor” filiala Constanţa şi „Liga de prietenie româno-sârbă, au beneficiat de sprijinul primarilor Marian Iordache şi Cristian Telehoi. Gărzile de onoare au fost asigurate de Regimentul 53 Rachete Antiaeriene din Medgidia şi Batalionul 341 Infanterie din Topraisar, iar muzica de Fanfara municipiului Medgidia, condusă de Adrian Dumitrache.
Slujba religioasă a fost oficiată, la Medgidia, de IPS Calinic, arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, preşedintele „Ligii de prietenie româno-sârbe”.
La evenimente au participat o delegaţie sârbă, format din istorici şi urmaşi ai voluntarilor sârbi care au murit în 1916 pe teritoriul Dobrogei şi o delegaţie de istorici bulgari.
La festivităţi au fost prezenţi elevi de la Şcoala „Mircea Dragomirescu” din Medgidia, Grupul şcolar Cobadin, de la şcolile 3, 8 şi 40 din Constanţa şi de la Liceul Teoretic „Anghel Saligni” din Cernavodă.
Momente de reală emoţie au provocat membrii grupului folcloric sârb “Sunete din stîncă”, prin interpretarea unor melodii eroice ale Diviziei 1 Voluntari Sârbi.
Membrii grupului „Tradiţii militare” din Bucureşti, conduşi de Stoica Mircea, echipaţi în ţinute militare specifice anului 1916, au încântat asistenţa cu exerciţii demonstrative de instrucţie de front.
Au depus coroane de flori la Monumentul eroilor sârbi din Medgidia şi la Monumentul eroilor din primul război mondial din Cobadin, primarii din cele două localităţi, reprezentanţii consiliilor locale, reprezentanţii „Asociaţiei urmaşilor voluntarilor sârbi”, delegaţia bulgară, „Liga de prietenie româno-sârbă”, Asociaţia Naţională “Cultul Eroilor” şi Liga Maiştrilor din Marina Militară.
Festivităţiler desfăşurate reprezintă o garanţie a amplificării, în perioada următoare, a relaţiilor de colaborare pentru promovarea respectului faţă de faptele înaintaşilor şi a valorilor specific militarilor : vitejie, onoare şi demnitate.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor- filiala Constanţa
Colonel (r) Remus Macovei

 Medgidia - participanţii la ceremonial

Oficierea slujbei religioase

Garda de onoare prezintă onorul

Ceremonialul de la Cobadin

Grupul folcloric "Sunete din stâncă"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu